Dieta w ciąży - Dieta w ciąży, podstawowe zasady żywieniowe

MEDserwis.pl > Dieta w ciąży >Dieta w ciąży, podstawowe zasady żywieniowe

Dieta w ciąży, podstawowe zasady żywieniowe

Dieta w ciąży nie powinna narzucać przyszłej mamie ograniczeń i zmuszać ją do rezygnacji z ulubionych potraw. Ważne jest to aby w ciąży dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Kobiety planujące ciąże powinny rozpocząć prawidłową dietę jeszcze zanim rozpoczną starania. Co najmniej 3 miesiące przed planowaną ciążą i w ciąży kobieta powinna rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego. Rozwijającemu się dziecku należy dostarczać bogate w witaminy i niezbędne składniki produkty. Przyszłe mamy bardzo często borykają się z anemią dlatego też ważne jest aby przyjmować produkty bogate w żelazo. Inne ważne dla prawidłowo rozwijającego się dziecka produkty powinny zawierać wapń, białko, tłuszcze, cynk, błonnik, węglowodany złożone, itp. Produkty, których powinna unikać kobieta będąca w ciąży to: surowe mięso, surowe ryby, sery pleśniowe, sery z mleka niepasteryzowanego, surowe jaja, niemyte warzywa i owoce oraz owoce morza – są to produkty, na których mogą występować bakterie groźne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Oczywiście powszechnie wiadomo, że kobieta w ciąży nie może spożywać alkoholu ani palić papierosów. Aby zaspokoić wilczy apetyt w ciąży warto sięgać po lekkostrawne przekąski. Warto pamiętać, że ciąża nie powoduje, że mamy jeść za dwoje ale dla dwojga, ponieważ zrzucenie zbędnych kilogramów (wynikających ze spożywania nadmiernej ilości jedzenia) może być bardzo trudne po porodzie. Dieta w ciąży powinna być dostosowana indywidualnie do stanu zdrowia przyszłej mamy.

Zobacz więcej >>

 

 

medserwis.pl Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: 601 410 411, e-mail: medserwis@medserwis.pl
Array ( [t] => 14 [id_t] => 6037 [cc_f] => 852 )